Perito Moreno gletsjer breekt door

De Perito Moreno gletsjer in Argentinië is één van de weinige gletsjers ter wereld die nog steeds groeit, terwijl de meeste gletsjers juist smelten en zich zo terugtrekken.

Deze gletsjer, een enorme bevroren ijsmassa in de provincie Santa Cruz die 250 vierkante kilometer beslaat, schuift telkens op in een meer, bekend als Lago Argentino. Als de Perito Moreno naar voren beweegt, dan snijdt hij een rivier af, die in het meer uitkomt. Aan de kant van de rivier bouwt het water dan steeds meer druk op en dat ondermijnt langzaam het ijs, waarmee de rivier als het ware wordt afgesloten. Door de druk van dit water vormt zich vervolgens een tunnel, totdat op een gegeven moment de hele ijsmassa die de rivier afsluit in elkaar tuimelt en naar beneden komt.

Dit fantastische verschijnsel herhaalt zich met onregelmatige tussenpozen, met de laatste grote bevroren watervallen die in 2008 in elkaar stortten.

Large chunk of Argentina's Perito Moreno glacier breaks off in Lago Argentino [Source: Reuters]

In maart 2012 stonden ongeveer 2.500 toeristen opgesteld op de observatiedekken, die luid juichten toen het ijs uit elkaar spatte in het water.

De Perito Moreno en de andere gletsjers in het gebied zijn één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden tijdens een rondreis door Argentinië. U hoeft daarbij niet te wachten op een ‘rupture’ als deze om echt spektakel te zien: om de paar minuten breken er van het andere deel van de gletsjer stukken ijs af ter grootte van een flatgebouw, die met donderend geraas in het water vallen. U kunt hier met een bootje in de buurt komen, maar er is ook een pad naar een uitkijkpunt, van waaruit je een geweldig zicht op dit fenomeen hebt. Een boottocht langs de andere gletsjers is ook een aanrader op uw rondreis, al zijn deze gletsjers niet zo spectaculair als de Perito Moreno. Kijk voor een reisvoorbeeld op http://www.las.nl/rondreizen-argentinie.aspx

Dit bericht werd geplaatst in Patagonië en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s